Werkplekonderzoek

apr 16, 2024 | Uncategorized

Werkplekonderzoek 

Een “werkplekonderzoek” in de context van bedrijfsgeneeskunde verwijst naar een gestructureerde evaluatie van de fysieke en ergonomische omstandigheden op de werkplek van een werknemer. Het doel van een werkplekonderzoek is om eventuele risico’s en problemen te identificeren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid en het welzijn van de werknemer, evenals op de mogelijkheden voor duurzaam en gezond werk. 

Belangrijke elementen van een werkplekonderzoek zijn onder andere: 

Ergonomie, fysieke omgeving, werkwijze en processen, veiligheid, aanpassingen, overleg met de werknemer.  

Werkplekonderzoeken kunnen proactief worden uitgevoerd als preventieve maatregel, of reactief in reactie op klachten of gezondheidsproblemen van een werknemer. Ze zijn belangrijk om een gezonde en veilige werkomgeving te bevorderen en kunnen bijdragen aan het voorkomen van werkgerelateerde gezondheidsproblemen. Bedrijfsartsen, ergonomen en veiligheidsdeskundigen zijn vaak betrokken bij het uitvoeren van werkplekonderzoeken. 

Juiste Zorg op het juiste moment

Met een arts aan de voorkant.

Door een krapte op arbeidsmarkt duwen de meeste arbodiensten de arts naar achteren. Met taakdelegatie aan de voorkant. Wij geloven niet in dit model. De arbodienstverlening wordt hierdoor alleen maar complexer.

We zetten de arts juist aan de voorkant in. Voor deskundige triage. Voor tijdige advisering over re-integratie en begeleiding.

Deze dienst wordt geleverd door onze zusteronderneming Abum – een online medische advieslijn. Voor medewerkers en leidinggevenden.

Onze klanten