Verzuim
In de context van bedrijfsgeneeskunde verwijst “verzuim” naar het verschijnsel waarbij werknemers tijdelijk niet in staat zijn om te werken vanwege ziekte, ongeval, arbeidsongeschiktheid, of andere gezondheidsgerelateerde redenen. Verzuim kan variëren in duur, van korte perioden van afwezigheid tot langdurige ziekteperiodes.
Belangrijke aspecten met betrekking tot verzuim zijn onder andere:
1 Ziekteverzuim: dit is het meest voorkomende type verzuim en verwijst naar afwezigheid van het werk als gevolg van ziekte of gezondheidsproblemen.
2 Arbeidsongeschiktheid: in sommige gevallen kan verzuim het gevolg zijn van arbeidsongeschiktheid, waarbij een werknemer niet in staat is om het werk uit te voeren vanwege gezondheidsbeperkingen.
Het begrijpen en effectief beheren van verzuim is essentieel voor werkgevers om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen, de productiviteit te handhaven en te voldoen aan wettelijke verplichtingen met betrekking tot bijvoorbeeld de Wet verbetering poortwachter in Nederland. Bedrijfsartsen en andere professionals in de bedrijfsgeneeskunde spelen een belangrijke rol bij het begeleiden van verzuim en re-integratieprocessen.