Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

apr 16, 2024 | Uncategorized

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) 

In de context van bedrijfsgeneeskunde verwijst “psychosociale arbeidsbelasting (PSA)” naar de impact van arbeidsomstandigheden op de geestelijke gezondheid en het welzijn van werknemers. PSA omvat verschillende factoren binnen de werkomgeving die stress, spanning, en andere psychosociale belastingen kunnen veroorzaken. 

Belangrijke elementen van psychosociale arbeidsbelasting zijn onder andere: 

Werkdruk, emotionele belasting, onvoldoende regelmogelijkheden, onrechtvaardigheid op het werk, sociale steun op het werk, werk-privébalans, ongewenst gedrag op het werk.  

Het monitoren en beheersen van psychosociale arbeidsbelasting is belangrijk om het welzijn van werknemers te waarborgen en het risico op stress gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals burn-out of depressie, te verminderen. Bedrijfsartsen en andere professionals in de bedrijfsgeneeskunde kunnen een rol spelen bij het identificeren van risicofactoren, het adviseren over preventieve maatregelen, en het begeleiden van werknemers bij gezondheidsproblemen die verband houden met PSA. Het is tevens van belang voor werkgevers om een gezonde werkomgeving te creëren en te bevorderen waarin werknemers zich gesteund en gewaardeerd voelen. 

Juiste Zorg op het juiste moment

Met een arts aan de voorkant.

Door een krapte op arbeidsmarkt duwen de meeste arbodiensten de arts naar achteren. Met taakdelegatie aan de voorkant. Wij geloven niet in dit model. De arbodienstverlening wordt hierdoor alleen maar complexer.

We zetten de arts juist aan de voorkant in. Voor deskundige triage. Voor tijdige advisering over re-integratie en begeleiding.

Deze dienst wordt geleverd door onze zusteronderneming Abum – een online medische advieslijn. Voor medewerkers en leidinggevenden.

Onze klanten