Nieuwe cijfers over fysiek belastend werk

apr 12, 2024 | Nieuws

Het TNO bracht online drie factsheets uit met daarin nieuwe cijfers over werk met een te hoge, óf juist een te lage fysieke belasting. Een te hoge fysieke belasting van de spieren en gewrichten kan leiden tot pijn aan de nek, rug, armen en benen. Echter, een te lage fysieke belasting zoals langdurig zitten vergroot het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. In ons land stijgen de cijfers over motorische klachten en hierbij ook de kosten die gepaard gaan met uitval. Zo weten we dat de kosten voor loondoorbetaling bij verzuim door werk gerelateerde motorische klachten zijn gestegen van 1,5 miljard naar 1,7 miljard euro per jaar! De cijfers zijn afkomstig van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (TNO/CBS), aangevuld met cijfers uit andere onderzoeken. We vatten even kort samen wat de nieuwe bevindingen zijn. 

 
Te hoge fysieke belasting 
Van alle werkenden: 
– ervaart 60% klachten aan het bewegingsapparaat  
– doet 38% fysiek belastend werk, met name in de (land)bouw, het vervoer en de horeca 
– met een door een arts vastgestelde beroepsziekte heeft 38% een ziekte gerelateerd aan het bewegingsapparaat
 
Onder fysiek belastend werk wordt niet alleen zwaar tillen, duwen of trekken verstaan maar bijvoorbeeld ook hand-armtaken met veel repeterende bewegingen, een ongunstige werkhouding of trillingen door gereedschappen. 
 
Te lage fysieke belasting 

Werkenden die meer dan 8 uur per dag zitten: 
– hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten  
– hebben 27% meer kans op vroegtijdig overlijden 
– zouden mogelijk een verhoogde kans hebben op diabetes type II, depressieve klachten en sommige vormen van kanker 
 
In de factsheets die het TNO hierover publiceert zijn tips te vinden over hoe hiermee preventief aan de slag te gaan. En dat is hard nodig; Nederland is namelijk Europees kampioen zitten! Een greep uit de genoemde adviezen: 
– staand of lopend telefoneren 
– even opstaan tijdens of na een (digitale) vergadering 
– zelf koffie of thee halen (op een andere verdieping) 
– pauzes en woon-werkverkeer kunnen worden benut als beweegmoment tussen het zitten door 
– er zijn apps en smartwatches die motiverend werken door de hoeveelheid bewegen en stilzitten bij te houden reminders te sturen en/of oefeningen aan te bieden 
– het helpt als collega’s elkaar stimuleren en elkaars voorbeeld kunnen volgen  
– het organiseren van een staand of lopend overleg 

Ook sectoren waarin veel beeldschermwerk wordt verricht zijn risicovol. In de derde factsheet geeft het TNO werkgevers handvatten om zich te wapenen tegen uitval als gevolg van klachten aan armen, nek en schouders door beeldschermwerk. Enkele voorbeelden: 
– Beperk beeldschermwerk bij voorkeur tot maximaal 6 uur per dag- zorg voor goede werkplekken: beeldscherm, toetsenbord en muis sluiten aan bij de werkzaamheden die uitgevoerd worden. Bij het merendeel van de werkzaamheden is een smal toetsenbord aan te bevelen omdat de muis dan dichterbij het lichaam gebruikt kan worden; goed instelbare stoelen, die op de lichaamsmaten van de gebruikers ingesteld kunnen worden en een in hoogte verstelbaar bureau, liefst een zit-stabureau, zodat zitten ook afgewisseld kan worden met staand werken. 
– Verstrek informatie over het belang van het instellen van de werkplek en afwisseling in werkhouding en -taken, inclusief instructies over hoe de werkplek in te stellen en hoe èn waarmee je het beste voor afwisseling kunt zorgen. 
– Actief ophalen van knelpunten en mogelijke oplossingen bij werknemers; dat kan bijvoorbeeld door hen de checklist BAS (Beter Achter je Schermen) te laten invullen. Zorg daarbij voor een toegankelijk aanspreekpunt voor werknemers, zoals een preventiemedewerker. 
– Zorgen voor een voorbeeldfunctie van leidinggevenden (zoals pauzes nemen, staand en lopend werken). 

Deze en meer tips zijn te lezen in het de 3 factsheets die te vinden zijn via deze link. Door de factsheets heen staan talloze links naar andere waardevolle onderzoeken en andere instrumenten zoals de app BewustBelast of de test HoeTopWerkJij?  

Juiste Zorg op het juiste moment

Met een arts aan de voorkant.

Door een krapte op arbeidsmarkt duwen de meeste arbodiensten de arts naar achteren. Met taakdelegatie aan de voorkant. Wij geloven niet in dit model. De arbodienstverlening wordt hierdoor alleen maar complexer.

We zetten de arts juist aan de voorkant in. Voor deskundige triage. Voor tijdige advisering over re-integratie en begeleiding.

Deze dienst wordt geleverd door onze zusteronderneming Abum – een online medische advieslijn. Voor medewerkers en leidinggevenden.

Onze klanten